Dr. Markó Andrea

Nálam az állatok és a biológia szeretete igazi családi örökség. Édesanyámnak és anyai nagyszüleimnek mindig voltak házi kedvenceik, akik náluk már akkoriban is igazi családtagnak számítottak, amikor ez még nem volt olyan széles körben megszokott és elfogadott, mint napjainkban. Apai nagyapám pedig mezőgazdasági és állattenyésztési osztályvezető volt a Földművelésügyi Minisztériumban, így már négyévesen tudtam, amikor fekete-fehér holstein fríz teheneket láttam, hogy bizony ezen állatok őseit a nagypapám hozta be először Magyarországra, így honosítva meg a hazai tejtermelő szarvasmarha ágazatot. Azt viszont csak állatorvostan-hallgatóként tudtam meg, hogy eredetileg ő is állatorvosnak készült. Kónyi származású, természetimádó, biológia tagozatos nevelőapámnak köszönhetően pedig természettudományos mesekönyveken nőttem fel és így már igazán korán megszerettem a biológia tudományát. Mindezek mellett édesanyámmal már fiatal koromban is közös szívügyünk volt a kidobott és mellőzött házi kedvencek segítése és megmentése, így nem egyszer pátyolgattunk és gyógyítgattunk a mentett kis jószágokat negyedik emeleti lakásunkban. Az állatimádat és a rajtuk való segítési vágy, valamint a biológia tudományának osztatlan szeretete egyértelműen egy eredőt adott számomra a pályaválasztásom során: az állatorvosi hivatást.

2004-ben érettségiztem a győri Révai Miklós Gimnáziumban és ekkor nyertem felvételt az állatorvosi egyetemre, ahol nemcsak a szakmával ismerkedtem meg, hanem a párommal, egyben későbbi férjemmel is. Tamással csoporttársakként együtt tanultuk végig az egyetem szép és küzdelmes öt évét. Engem már ekkor kiemelten érdekelt minden, ami a macskák gyógyászatával kapcsolatos, így a diplomamunkát is jelentő tudományos diákköri munkámat egy örökletes macskabetegség genetikai szűrővizsgálatából készítettem, amiért FVM díjat nyertem az országos főállatorvostól.

A végzést követően 2010 tavaszától Kaposváron dolgoztam közel három évig egy nagy forgalmú állatgyógyászati központban, ahol három rendelőben láttuk el a pácienseket mind nappali rendelések, mind éjszakai ügyeletek során. A kisállatok rutin- és sürgősségi ellátásán túl nagyállatok alapkezelése is a feladataink közé tartozott. 2012 végén tértem párommal haza Győrbe, ahol régi álmomat valósítottam meg azzal, hogy többek között a Győri Állatmenhely ellátó állatorvosaként dolgoztam több mint fél évig. Egyetemistaként szabadidőmben az Ergényi Állatorvosi Rendelőbe jártam szakmai gyakorlatra, ahova 2013 nyarától visszatértem közel egy évre állatorvosként is dolgozni. Ezzel párhuzamosan, 2013 tavaszán, közös praktizálásba kezdünk Tamással Győrszentivánon az Ezer Tappancs Állatorvosi Rendelőben, amelyet 2020 óta új helyen, jelenleg is együtt működtetünk.

2014-ben költöztünk Töltéstavára. 2015-ben született első, majd 2018-ban második kislányunk. 2014-ben mentettük egy kirándulás alkalmával fekete keverék kutyánkat, Tokajt, majd 2019-ben örökbe fogadtunk egy akkor 15 éves cicahölgyet, Natasát.

Állatorvosként a lágysebészet és a macskák gyógyászata a fő érdeklődési területem, de ezek mellett igyekszem a kisállatorvoslás többi területén is a lehető legnaprakészebb tudással rendelkezni a társállatok minél magasabb szintű gyógykezelésének érdekében.