Környezettudatos rendelő

Ezer Tappancs – állatorvoslás környezettudatos rendelőben I.

A kiemelt higiénia biztosítása mellett a legfontosabb szempontunk egy olyan épület kialakítása volt, amely korunk legégetőbb problémájának; a széndioxid kibocsátásnak, ezáltal pedig a klímaváltozásnak a hatásait akarja mérsékelni.
Mitől környezettudatos a rendelőnk épülete?
1. A rendelő tervezése, kialakítása és üzemeltetése során kiemelt szerepet kaptak a környezet erőforrásait kímélő, szennyezését mérséklő megoldások.
2. A rendelő helyén álló ingatlanból, falazatból, tetőszerkezetből igyekeztünk a lehető legtöbbet megtartani és újrahasznosítani. A magas széndioxid kibocsátással járó acél-beton-üveg hármas beépítése helyett és mellett nagyobb mennyiségben került faanyag felhasználásra. A váró feletti fa parasztfödém például több, mint egy tonnányi széndioxidot is magában tárol évtizedekig ahelyett, hogy például eltüzelték volna.
3. Rendelőnk energiatakarékos szempontok szerint került megépítésre: a padló, lábazat, falak és a födém is kiemelt vastagságú hőszigetelést kapott, melyekhez hasonló tulajdonsággal bíró új nyílászárókat választottunk. A déli oldalra került váró/iroda fűtését pedig a nap is segíti.
4. A ház terveink szerint lényegében energetikailag önellátónak fog minősülni. A gázellátás kikötésre került, így a hűtést és a fűtést is elektromos áram biztosítja, amelyet szándékaink szerint pár éven belül a tetőn elhelyezett napelem szinte teljes egészében megtermel majd.
5. A világítótestek led fényforrásúak, a wc-k és a kézmosók is a lehető legkevesebb vízforrást használják fel. A meleg víz ellátást intelligens, a felhasználási szokásokhoz igazodó bojler biztosítja.
6. A parkoló és a beálló murvából készült. Ez egy természetes anyag, amely előállítása minimális energiabefektetéssel jár, még ha időként frissítenünk is kell majd. A forgalmunkhoz arányosan ez azonban ésszerű kompromisszumot jelentett, mivel a térkövet adó betonnak vagy az aszfaltnak az előállítása többszörös mennyiségű széndioxid kibocsátással történik.
6. A régi kerítést felújítás és átalakítás után egy az egyben meg tudtuk tartani, míg az oldalsót természetes nádszövettel borítottuk be.
7. A kertben keletkező zöldhulladékokat helyben komposztáljuk. A tereprendezés során keletkezett nagy mennyiségű növényi hulladékot szintén komposztáló telepre szállíttattuk el az eltüzelés helyett. A fémhulladékokat szintén újrahasznosításra adtuk tovább.
8. A megmaradt zöldterületet tavasszal fásítani fogjuk. A parkolóhoz néhány korai juhar facsemete már ki/átültetésre került a napokban. Kérjük vigyázzanak rájuk!
Szintén most készült el az előkert természetes fakéreg-mulcs és geotextil borítása, hogy a vegyszeres gyomirtást is el tudjuk kerülni.