Karácsonyi és más ünnepi etetési tanácsok

Szeretnénk, ha minden kedves kis házi kedvencnek békés, boldog, nyugodt emésztésben gazdag karácsonyi ünnepe lenne, ezért az alábbiakban leírunk néhány tanácsot speciálisan az ünnepi időszak kulináris szokásaira fókuszálva.

Ilyenkor jellemzően a megszokottnál jóval nagyobb mennyiségű konyhai maradék keletkezik, illetve sok gazdi szeretné, ha a házi kedvenc családtagnak is kijárna az ünnepi hangulatból. Ami mi mást is jelenthet, mint a máskor mellőzött finomságok etetésével, hiszen egyszer van az évben karácsony, ez nekik is jár: enni mindenki nagyon szeret, háziállataink pedig sokszor különösen. Az örökzöld szabály azonban most is különösen érvényes: házi kedvencünk nem ember, nem gyerek, így ami nekünk jó, az nekik sokszor nagyon káros. Az ilyenkor adott ételeknek így mind a mennyiségére, mind a típusára nagyon oda kell figyelni.

Másik örökzöld szabály, hogy a kevesebb több. Az a legideálisabb, ha minden állatka a fajának megfelelő táplálékforrást kapja csak. „Ünnepi menüként” a kedvencéből adhatunk többet (a többi étel mennyiségének arányos csökkentésével). Nálunk például a cica ilyenkor (egész napra elosztva) a megszokotthoz képest dupla adag alu tasakos szaftos tápot kap (a karácsonyfa alatt ), de a száraz tápjának adagját természetesen emellett arányaiban csökkentjük. Hatalmas dorombolással hálálja meg a karácsonyi ajándékot, és az emésztése is tökéletesen egészséges marad. A kutyusok kissé csökkentett mennyiségű száraz tápját gazdagon locsolhatjuk (zsírtalanított!) meleg húslevessel és (sovány, csontmentes) hússal vagy szálkamentes natúr hallal. Csontot csak mérsékelt mennyiségben kapnak, az ünnepi étkezések alkalmával keletkező mennyiséget átválogatjuk (kerüljük a szilánkosan törő csontokat és természetesen halszálkát sosem kapnak), az etethetőeket elosztjuk és napokig adagoljuk számukra. Így biztosak lehetünk benne, hogy nem kell december 26-án beöntéssel kezdenünk a karácsony második napját. Rágcsálóknál is fontosnak tartjuk az irányelvet, hogy csak a fajuknak megfelelő táplálékot kapjanak. 1-2 szem plusz (bio/házi)répaszelettel és extra szabadon töltött idővel kockázatmentesen tehetjük széppé a karácsonyukat. Az utóbbit a kutyáknál, cicáknál is fontosnak tartjuk: a szeretet ünnepén több időt töltünk szeretteink körében, ami ugyan úgy járjon a szőrös családtagoknak is! Az extra kutyafuttatás, séta, vagy akár más kutyapajtásokkal történő bandázás a családok is kedves, egészséges programjául szolgál az asztal mellett töltött, nem éppen diétás órák után. Házi kedvencünket pedig ezzel minden süteménynél boldogabbá tehetjük. A cicáknak is jár a plusz simogatás, játék (vagy akár a nyugalom annak, aki ezt igényli).

Ha mégis szeretnénk az asztalról kedveskedni nekik, nagyon fontos szem előtt tartani, hogy mi a kerülendő.

Cukros édességet lehetőleg egyáltalán ne adjunk nekik, sem sütemény, sem szaloncukor, sem csokoládé formájában. Egy falatot sem. A cukor abszolút felesleges, fajidegen táplálék, „üres kalória” számukra (is), ami csak a fogazatukat roncsolja (ők nem tudnak ezt követően fogat mosni, a cukrokat pedig nem semlegesíti a kutyafogkefének mondott rágócsontocska sem), illetve a hasnyálmirigyüket és cukorháztartásukat terheli meg. A szaloncukor, csokoládé és egyéb pralinék (minden, ami kakaót tartalmaz) pedig kifejezetten veszélyesek is a teobromin tartalmuk miatt, ami mérgező a kutyákra nézve (és semelyik háziállatfajnak nem tesz jót).

Azonban a cukormentes édességekkel is vigyázni kell, ugyanis a cukor helyett használt édesítőszerek egyes típusai (különösen a ma széles körben használt nyírfacukor, vagyis xilit) kis mennyiségben is mérgezőek, így gyors kezelés nélkül halálos lehet az ugató négylábúaknak a vércukorszintre való hatása miatt. Más típusú édesítőszerek pedig erőteljesen hashajtó hatásúak vagy nagy mértékben igénybe veszik a máj- és hasnyálmirigy- működést. Nem érdemes kísérletezgetni, kockáztatni így egyik fajtával sem semelyik házi kedvenc esetében.

A harmadik nagy kerülendő csoportot a magas zsírtartalmú ételek képezik. Sokan sajnos nem tudják, hogy háziállataink kifejezetten rosszul tolerálják az egyszerre, nagy mennyiségben adott zsíros táplálékot. Sajnos az ilyen olajban, zsiradékban gazdag ételek akár egyszeri etetése is hasnyálmirigy megterheléséhez, akár hasnyálmirigy-gyulladáshoz is vezethet, ami nem egyszer végzetes kimenetelű. Kisebb testű, érzékeny emésztésű és idősebb kutyák kifejezetten veszélyeztetettek ilyen szempontból, de fiatal nagytestű kutyának, cicának sem javasolt zsíros húsokat és húskészítményeket, olajban, zsírban készült vagy abban gazdag ételmaradékokat adni.

Mindezek mellett nagyon körültekintően kell a maradék csontokkal is eljárni. Halszálkát abszolút tilos adni bármilyen házi kedvencnek! Kerüljük a szilánkosan törő csontok etetését is! (Jellemzően a kacsa- és libacsont ilyen, de a csirkecsonttal is körültekintően járjunk el, főleg ha falánk a kutya). A csont minősége mellett a mennyiségére is nagyon oda kell figyelni: inkább minden nap csak keveset adjunk, ugyanis bélsárürítési nehézséget és obstipatiot (bélsárpangást, szorulást) okozhatunk és ezzel tesszük kínkeservessé az ünnepeket számukra akár egy altatásos beöntéssel.

Végül nagyon fontos hangsúlyozni, hogy amennyiben ismert kedvencünknél valamilyen étel-intolerancia, -allergia, emésztési nehézség, felszívódási zavar vagy ezek bármelyikének gyanúja áll fent, semmiképpen se szakítsuk meg a megszokott (diétás) táplálását semmilyen ártatlannak vélt finomság adásával! Ezt vendégségben vagy a vendégeinknek is hangsúlyozzuk!

Reméljük, hogy ezzel az összefoglalóval sikerül hozzájárulnunk ahhoz, hogy minden szőrös kis családtagnak valóban boldog és békés karácsonya legyen! Hiszen egyetlen ünnepi finom falat nem ér annyit, hogy feleslegesen rosszullétet, emésztési problémát vagy akár tartós betegséget okozzunk a kedvenceinknek. A közösen töltött minőségi idő mindennél nagyobb ajándék számukra (is).